top of page
Zoeken

Alles over supplementen: Ashwagandha KSM-66

Bijgewerkt op: 21 jun. 2022

In de blog reeks “Alles over supplementen” neem ik u mee in de wereld van supplementen. Werken ze zo goed als er wordt beloofd op de reclames. Wat doen ze? Waar zijn ze goed voor? Verbeterd het uw uiterlijk? Worden de sport prestaties er beter van? Krijg ik er meer spiermassa van? Ik leg alles tot in de details uit, zodat u zelf de keuze kan gaan maken: wel of niet kopen.


Ten eerste voordat we van start gaan wil ik even melden dat de informatie die ik overhandig objectief is. Ook is er geen enkele intentie om met mijn uitspraken het succes van supplementen retailers te beïnvloeden.


De supplementen die ik in deze reeks blog posts onder andere in de spotlights ga zetten zijn: fatburners, creatine, pre-workout, eiwit poeders, BCAA’s, carb loaders, beta-alanine, natriumwaterstofcarbonaat, multi vitamine, omega-3 vetzuren en nog veel meer! Kortom een hele boel. Veel lees plezier en hopelijk heeft u er wat aan!

Dit keer is het supplement…

Ashwagandha KSM-66

Het is een van de belangrijkste kruiden uit de Ayurveda (traditionele Indiase natuurgeneeskunde). En is tegenwoordig wereldwijd een enorm populair kruidenextract waar enorm veel gezondheidsclaims over worden gemaakt. Veel top sporters en “health-guru’s” maken er gebruik van.


Ashwagandha is een adaptogeen kruid, het heeft het vermogen om de stressreacties te reguleren, zodat het lichaam beter kan functioneren onder stressvolle omstandigheden.


In deze blog heb ik het specifiek over de KSM-66 aangezien hier het meeste onderzoek naar is gedaan en deze ook het meest wordt verkocht als supplement.
Mogelijke voordelen van Ashwagandha KSM-66 suppletie
Verlagen van stresshormoon cortisol

Uit meerdere studies blijkt dat het stressniveau aanzienlijk omlaag gaat en de algehele kwaliteit van leven wordt verbeterd. Vandaar dat het gebruik van dit kruid als supplement voor burn-out/stress- en angst management een uitstekende optie kan zijn. Ook blijkt het zo te zijn dat cravings (lekkere trek) afnemen en dat het eetgedrag verbeterd. Een statistisch significante vermindering van het lichaamsgewicht werd waargenomen bij mensen die werden behandeld met Ashwagandha KSM-66 in vergelijking met een placebo groep. Daarom kan suppletie nuttig zijn voor het managen van het lichaamsgewicht bij mensen die chronische stress ervaren. Doordat het de serum cortisol waardes verlaagd is Ashwagandha ook een goed supplement als je spieren wilt opbouwen of behouden. Aangezien cortisol spierafbraak promoot. Een chronisch te hoog cortisol leidt tot enorm veel klachten en benadeeld de gezondheid enorm. Zo leidt veel stress tot een slecht werkend immuunsysteem, depressie, verteringsproblemen en nog veel meer drama. Ashwagandha kan dus gezondheidswinst opleveren bij personen die veel mentale/fysieke stress ervaren, door werk, school, sport, emotionele belasting, enzovoorts. Ashwagandha inzetten als supplementatie protocol tijdens een examen periode is een goede zet voor studenten.


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6979308/

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2156587216641830
Verhogen van serum testosteron en herstellen van hormoonbalans

Uit onderzoek blijkt het zo te zijn dat bij mannen de testosteron concentratie in het bloed stijgt. Dit is mogelijk te verklaren doordat Ashwagandha zoals hierboven al vermeld het stresshormoon cortisol verlaagd. Aangezien chronisch verhoogde cortisolspiegels de testosteronproductie bij mannen remmen. Doordat de suppletie effect heeft op de testosteron concentraties kan het er mogelijk voor zorgen dat het libido stijgt en dat het herstel na een training verbeterd, dus meer spiergroei. Omdat testosteron bindt aan de androgeen receptoren op de spiercellen en zo anabole processen promoot. Is er meer testosteron in het bloed aanwezig, is er ook meer om te binden aan de receptoren. Ook bij vrouwen zorgt cortisol voor een verstoorde hormoonbalans, Ashwagandha kan deze balans helpen te herstellen.


https://sci-hub.st/https://doi.org/10.1093/advances/nmaa134
Verbeteren van slaapkwaliteit en versnellen van inslaap tijd

Ashwagandha heeft als het ware een “GABAergic activity” wat inhoud dat het een remmende werking heeft op het zenuwstelsel. Het geeft een rustgevend gevoel, minder piekeren, meer relaxen. Waardoor je gemakkelijker in slaap komt, maar ook dieper slaapt.


https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874115003980
Verbeteren van sportprestaties

Uit onderzoek op gezonde mannen en vrouwen blijkt het zo te zijn dat Ashwagandha-suppletie effectiever was dan een placebo voor het verbeteren van spierkracht, power, cardiorespiratoire fitness. Ook zorgde het voor het later optreden van vermoeidheid tijdens het trainen en was spierherstel verbeterd.


https://sci-hub.st/https://doi.org/10.3390/jfmk6010020
Verbeteren van de antioxidant content in het lichaam

Ashwagandha suppletie zorgt voor een verminderde oxidatieve stress in het lichaam door de antioxidant niveaus te vergroten. Het beschermd uw lichaamscellen tegen ongewenste hoeveelheden schade.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874121001550?casa_token=_nMbLKEa0HUAAAAA:VnxcObKROW9NreqxXRQDkbNgMbMM6WedRCpcj0p4xcWdoNh8VRbCJdE-PkvgtuJjE8fuGY1GKA
Verbeteren van de bloedsuiker spiegel

Op basis van de resultaten van vier studies is er bewijs dat suggereert dat Ashwagandha de bloedglucoseconcentraties kan verlagen, de endotheel (vaatwand) functie kan verbeteren, oxidatieve stress en ontstekingsmarkers kan verminderen en diabetes gerelateerde “distress” (negatieve stressvorm) bij volwassenen met diabetes kan verbeteren.


https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210803321000142?casa_token=934JJLK3H6YAAAAA:8mmQyAu6-u0K1vlo5D7OR0i7ZcUSVBlMkhcxY0gObHfz_1STPS3_d4nkZyMKfCd_Kn1vnU5cCA#bib0065
Veroudering en ontwikkelen van kanker tegengaan

Ashwagandha is in staat om telomerase activiteit te verbeteren. Telomerase is een enzym dat in de celkern van bepaalde cellen voorkomt. En herstelt het chromosoomeind, de zogenaamde telomeer. De telomeren aan de uiteinden van de chromosomen zorgen ervoor dat de integriteit van de chromosomen behouden blijft. In het kort, het voorkomt DNA schade en dus minder snelle verouderingsprocessen en een lagere risico op kanker.


https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=65533
Verbetering van de schildklier werking

Ashwagandha suppletie bij mensen met een traag werkende schildklier (hypothyroïdie) zorgde ervoor dat de serum concentraties van schildklierhormonen TSH, T3 en T4 verbeterde. Behandeling met Ashwagandha kan gunstig zijn voor het normaliseren van de schildklier functie.


https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2017.0183
Dosering

Advies: 300-600mg per dag, meestal 600mg voor het slapen gaan. Kan ook 300mg voor slapen en 300mg bij opstaan. Moet zelf uit testen wat beter voelt of praktischer is.Bijwerkingen

Zeer veilig in gebruik bij juiste dosering en geen ontwenningsverschijnselen bij staking van suppletie.


Ongewenste slaperigheid is een bijwerking die kan ontstaan als je teveel inneemt overdag. Sommige mensen ervaren milde maag-darmklachten, met name bij overmatig gebruik kunnen buikpijn en diarree optreden. Bij een erg hoge dosering is er wel eens thyrotoxicose waargenomen, dat is een toestand waarbij een persoon veel te veel schildklierhormonen in het bloed heeft. Dit is echter een uiterst sporadisch geval. Ook is er een kleine kans op een allergische reactie.


Ashwagandha is niet bedoeld voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.Duur van gebruik (supplementatie protocol)

Het is het handigste om Ashwagandha alleen in te zetten op momenten dat het nodig is. Bijvoorbeeld periodes waarin je veel vraagt van je lichaam. Bijvoorbeeld in de fitness bij een droogtrain periode of een flinke bulk waarbij je extreem zware gewichten tilt dag in, dag uit. Aangezien het lichaam zich na een tijd mogelijk aanpast en Ashwagandha supplementatie minder effect heeft. Bij dagelijks gebruik zou ik 4 tot 8 weken max. gebruik ervan maken. Het is namelijk erg effectief bij kort termijn gebruik.


Je kan ook op bepaalde dagen waarbij je geen stress ervaart (rustdag of weekend) besluiten om geen Ashwagandha te gebruiken en het enkel inzetten op dagen dat het nodig is om stressbestendig te zijn. Dan kan je er langer gebruik van maken zonder dat het lichaam er mogelijk aan went.De prijs

12 euro per 90 capsules (Body&Fit) - disclaimer, geen reclame

22,90 euro per 60 capsules (Vitakruid) - disclaimer, geen reclame


De tarieven verschillen enorm, maar weet Ashwagandha KSM-66 is Ashwagandha KSM-66, dus ik zou lekker je geld besparen en de goedkoopste nemen die je online kan vinden.In het kort

Ashwagandha KSM-66 heeft veel voordelen, ook voor personen met een algehele gezonde levensstijl en gezond eetpatroon. Kan bijdrage leveren aan spierherstel en spieropbouw. Suppletie kan het beste voor een kort termijn worden ingezet in stressvolle periodes of enkel op stressvolle-/trainingsdagen. Neem niet meer dan de aanbevolen dosering (300-600mg per 24h). Mijn persoonlijke voorkeur is 600mg een half uur voor het slapen innemen voor betere slaap/herstel en dat alleen al levert een prestatie verbetering op met sporten. Ook aangezien ik een beetje slaperig en juist onproductief wordt als ik de dosering verdeel en 300mg s' ochtends inneem. Dit kan wel worden gecompenseerd met extra cafeïne inname, maar dat is niet echt de oplossing voor mij. Aangezien ik mijn cafeïne inname probeer te beperken tot enkel +/- 300mg cafeïne pre-workout voor betere sportprestaties.

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page