top of page
Zoeken

Alles over intermittent fasting: schadelijk, magisch, overhyped?

Stel u zegt: "ik doe de laatste tijd aan intermittent fasting, ik eet mijn eerste maaltijd elke dag pas om 14:00." Dan komen er in de meeste gevallen reacties zoals: “ze zeggen dat ontbijt overslaan kei slecht is.”


Maar is dat wel zo? De laatste jaren komen er steeds meer positieve verhalen naar boven over vasten. Zo zou het volgens een aantal “experts” de beste behandeling zijn voor overgewicht en obesitas en leiden tot sneller vet verlies, betere bloedsuiker regulatie, beter uithoudingsvermogen, betere slaap, betere concentratie en nog veel meer. En door al dat goeds zou tevens de kans op het ontwikkelen van kanker, Alzheimer, diabetes type 2, hart- en vaatzieken, etc. aanzienlijk afnemen.


Is dit dan eindelijk het magische voedingspatroon waar iedereen op heeft gewacht? Waardoor u kilo’s kwijt raakt en ze er daarna nooit meer aankomen? Waardoor u super oud kan worden?


Is al deze hype rondom intermittent fasting wel gerechtvaardigd?


In deze blog post vertel ik alles over intermittent fasting. Wat is het, gezondheidsvoordelen, nadelen, voor wie wel en voor wie niet, hoe u het kunt toepassen en nog veel meer.Intermittent fasting

Het is de laatste jaren sterk in populariteit gestegen. Er zijn meerdere vormen van intermittent fasting. In deze blog bespreek ik het tijdsvenster vasten aangezien dit de meest gebruikte vorm is in de praktijk. Het is als het ware afwisselend vasten binnen twee tijdsvensters van voeden en vasten.

Tijdvenster vasten is net zoals de Ramadan. Er wordt een groot aantal uur niets gegeten, gevolgd door een tijd waarin wel gegeten mag worden. Meestal wordt er gebruik gemaakt van het 16/8 schema. Elke 24 uur wordt er 16 uur gevast gevolgd door 8 uur de tijd om te eten. Dus bijvoorbeeld de eerste maaltijd om 12:00 en na 20:00 niets meer.


Sommige personen brengen het een stap verder en eten maar 1 maaltijd per dag (OMAD) of doen aan 5:2 vasten en voeden zich 5 dagen per week (normale kcal) en vasten 2 dagen (max. 500-600 kcal).


Wanneer u aan intermittent fasting doet is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat u voldoende van alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt met het schaarse aantal maaltijden die u eet. Voedsel kwaliteit is dus erg belangrijk.


Er zijn inmiddels een hoop onderzoeken gedaan op dieren waarbij er een vorm van intermittent fasting is toegepast. Uit deze onderzoeken kwamen een hoop veel belovende resultaten. Zo werden de dieren slanker, fitter en ouder. Intermittent fasting zou dus leiden tot gewichtsverlies en een anti-aging effect hebben.Er moeten echter nog meer onderzoeken gedaan worden op mensen. Uit onderzoeken die wel gedaan zijn op mensen bleek dat intermittent fasting niet effectiever is voor gewichtsverlies dan enig ander dieet. Veel mensen vinden het moeilijk om te vasten en om dit ook vol te houden. In een dierstudie geven ze de ratten en muizen te eten en als er geen eten is, dan is er geen eten. Bij mensen is dit anders. Is er geen eten? Dan gaan we naar de supermarkt of bestellen we wat. Bij mensen kan voedingsrestrictie leiden tot enorme cravings en binge-eating. Bij dieren opgesloten in een hokje, zonder enig voedsel kan dat niet.Ontbijt overslaan

Er is veel discussie over de gezondheidseffecten van ontbijten. Is ontbijten altijd beter dan niet ontbijten? Het ligt er natuurlijk ook aan wat er gegeten wordt als ontbijt. Is een appeltje beter dan helemaal niets eten? Is een kom Kellogg's Honey Smacks met volle melk en nog wat extra tafelsuiker beter dan niets eten?


Sommige onderzoeken laten zien dat er een relatie is tussen ontbijt overslaan en overgewicht met gerelateerde aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten. Waarschijnlijk komt dit doordat mensen de energie-inname die ze missen door het ontbijt over te slaan later op de dag compenseren met veel energie rijke en bewerkte producten. Als iemand ontbijt overslaat en dan vervolgens om 12:00 enorme honger heeft en dan de koekjes schaal in de kantine leeg eet, een chocolade reep uit het snack automaat haalt samen met een blikje energie drank, tja. Dan is het natuurlijk niet echt handig om een gezond ontbijtje over te slaan.


Het is en blijft een feit dat het totale voedingspatroon van iemand het belangrijkste is. Als iemand niet ontbijt en om 12:00 een mager yoghurtje met een appeltje eet. Om 14:00 paar boterhammetjes met kaas en kalkoenfilet. Om 18:00 een bord andijvie stamppot met een magere gehaktbal en glas halfvolle melk. En om 19:30 nog een bakje kwark met blauwe bessen. Is dat dan slecht? Nee. Als iemand standaard zijn of haar ontbijt overslaat en de rest van de dag bewuste en verstandige voedingskeuzes maakt en zich prima voelt, dan is het overslaan geen enkel probleem. Als iets werkt voor iemand, dan werkt het.Afvallen

Met intermittent fasting kunt u afvallen, mits u in totaal minder calorieën met uw voeding binnenkrijgt dan uw lichaam gebruikt. Aangezien er niet de hele dag gegeten wordt kan dit natuurlijk ervoor zorgen dat u in totaal minder calorieën eet. Door de afspraak met uzelf te maken om niet te eten voor een bepaalde tijd en niet meer na een bepaalde tijd kan het zo zijn dat u daardoor zonder veel moeite afvalt. S’ avonds kunt u dan na een bepaalde tijd niet meer snoepen, dit scheelt voor veel mensen al een hoop energie. Als dit vol te houden is voor iemand, dan kan intermittent fasting goed werken voor vet verlies en gewichtsbehoud. Maar stel iemand stopt met intermittent fasting en gaat weer vaker op de dag eten, dan kan het zo zijn dat er ook weer meer calorieën binnenkomen en het dus weer leidt tot gewichtstoename. Een jojo effect. Intermittent fasting kan dus als tool worden ingezet om gewichtsverlies gemakkelijker te maken. Is het niet vol te houden voor u? Dan is dit gewichtsverlies dus ook tijdelijk.Spiermassa opbouwen

Doet u aan fitness en krachttraining voor uw uiterlijk, dan kunt u van het tijdelijke gewichtsverlies gebruik maken. Door met intermittent fasting uw lichaamsvet te verlagen in een aantal weken (4 tot 6). Tijdens deze periode is het aan te raden om te trainen met een laag volume (weinig oefeningen, setjes/rondes) en een middelmatige intensiteit (inspanning). Zodra u er na een tijd mee stopt en weer vaker en dus meer gaat eten, ga dan met een steeds hoger volume en een steeds hogere intensiteit trainen. Dus elke week meer sets, meer gewicht, meer reps en evt. meer oefeningen. Dan zal dit leiden tot spiermassa winst aangezien u gevoeliger bent voor voedingsstoffen na gewichtsverlies, en ook nog eens gevoeliger bent voor de trainingsprikkels die leiden tot hypertrofie (spiergroei), na een periode getraind te hebben met een lager volume. U gebruikt de rebound gewichtstoename die plaats vindt na een tijdelijke afvalfase voor spieropbouw in plaats van het terugwinnen van de verloren vetmassa. Dit is als het ware het principe van een “mini-cut” en kan dus in combinatie met intermittent fasting worden toegepast. De eind stand is dan een lager vetpercentage en meer spiermassa.Mogelijke gezondheidsvoordelen

1. Het bewerkstelligen van (tijdelijk of blijvend) gewichtsverlies zoals hierboven al is beschreven. Het is belangrijk om te weten dat de meeste gunstige effecten die optreden bij intermittent fasting ook vaak optreden bij andere caloriebeperkte diëten. Deze gunstige effecten hebben grotendeels te maken met gewichtsverlies en een afname in lichaamsvet. Maar toch blijkt er uit een klein aantal onderzoeken dat (intermittent) fasting mogelijk wat extra positieve en unieke effecten kan hebben, ook als er al sprake is van een gezond gewicht. Ik verwacht dat er de komende jaren nog veel onderzoek naar intermittent fasting zal worden gedaan, met als doel om interventies te verbeteren waarmee de obesitas pandemie kan worden bestreden. En er “anti-aging” protocollen zullen worden gecreëerd waar intermittent fasting en andere vormen van vasten mogelijk een grote rol in gaan spelen. Ik denk ook dat veel mensen zelf op eigen houtje gaan experimenteren met intermittent fasting.


2. Afname van orgaan (visceraal) vet. Visceraal vet is opgeslagen in de buikholte en maakt ontstekingsbevorderende stoffen aan (zoals TNF-alpha en IL-6). Deze stoffen veroorzaken onder andere insuline resistentie. Een afname in visceraal vet is gunstig en zorgt voor lagere ontstekingswaarden en een betere suiker stofwisseling. Daarmee leidt het tot een lager risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.


3. Een betere regulatie van de bloedsuiker spiegel en een toename aan insuline gevoeligheid. Doordat u tijdens het vasten geen voeding binnenkrijgt raken de cellen gevoeliger voor voedingsstoffen en voor hormonen en signaalstoffen zoals insuline. Als u dan wat eet worden de koolhydraten (suikers) uit de voeding daardoor sneller uit de bloedbaan gehaald en gebruikt in de lichaamscellen. Een hoge insuline gevoeligheid is gunstig voor het stabiel houden van de bloedsuiker concentratie. Dus geen hoge pieken en lage crashes. Een stabiele bloedsuiker heeft weer een positief effect op uw focus, concentratie en geeft u het gevoel dat er continu voldoende energie beschikbaar is.


4. Verbeterde slaapkwaliteit. Dit wordt door sommige mensen opgemerkt als ze een tijdje aan intermittent fasting doen. Dit kan mogelijk komen doordat er nu niet meer veel gegeten wordt vlak voor het slapen.


5. Verlagen van de bloeddruk. Dat de bloeddruk lager wordt door intermittent fasting kan komen doordat er een langere tijd minder insuline in de bloedbaan zit. Insuline kan de bloeddruk via verschillende mechanismen verhogen. Ook komt er tijdens de vast periode geen voeding binnen, dus ook geen zout (natrium). Dit zijn twee mogelijke verklaringen voor de daling in bloeddruk, onafhankelijk van gewichtsverlies.


6. Minder ontstekingsreacties in het lichaam, wat een reeks gezondheidsproblemen verbetert, van artritis tot astma. Monocyten zijn zeer ontstekingsbevorderende immuuncellen die ernstige weefselschade kunnen veroorzaken. Bij chronische infecties en auto-immuunaandoeningen zijn de hoeveelheid monocyten in het bloed verhoogd. Uit onderzoek blijkt dat tijdens periodes van vasten de monocyten in "slaapstand" gaan en ze minder ontstekingsbevorderend zijn dan monocyten die worden aangetroffen bij personen gevoede toestand. De klachten bij auto-immuunaandoeningen kunnen daardoor afnemen.


7. Opruimen van gifstoffen en beschadigde cellen, wat het risico op kanker en neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson verlaagt en tevens de hersenfunctie verbetert. Sommige gifstoffen worden opgeslagen in de vetcellen. Door af te vallen en te vasten komen zulke gifstoffen vrij en kunnen ze met de urine, ontlasting en borstvoeding verdwijnen uit het lichaam. (Doordat deze giftige stoffen dus in de borstvoeding terecht kunnen komen is het voor vrouwen die hun kinderen borstvoeding geven belangrijk om niet te snel af te vallen of extreem te vasten.) Ook worden beschadigde en geïnfecteerde cellen afgebroken. Dit proces heet autofagie. Autofagie betekent letterlijk 'zichzelf-opeten' en is een vitaal zelf afbrekend schoonmaakproces waardoor recyclen van beschadigde cel componenten mogelijk is. Omdat er minder voeding binnenkomt worden de lichaamseiwitten en cellen die niet goed functioneren of niet meer benodigd zijn gerecycled.Anti-aging

Zowel calorie restrictie als intermittent fasting kunnen de kans op een lange levensduur vergroten. Er worden hierdoor namelijk genen geactiveerd in uw DNA die de kans op gezond ouder worden vergroten. En doordat u afvalt, visceraal vet verliest, een stabielere bloedsuiker heeft, beter slaapt, een lagere bloeddruk heeft, lagere ontstekingswaarden heeft, minder gifstoffen en slecht functionerende eiwitten en cellen in uw lichaam heeft zitten. Door al deze gezondheidsvoordelen heeft u ook weer een lager risico op vele soorten kanker, neurodegeneratieve aandoeningen, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, etc. De levensverwachting en de kans op gezond ouder worden neemt dan ook toe.Mogelijke nadelen

1. Daling in sportprestaties. Doordat u minder vaak eet en daardoor ook mogelijk minder calorieën, koolhydraten en eiwitten binnenkrijgt kan het zo zijn dat de sport prestaties dalen. Te vaak te weinig energie aanleveren leidt tot slechtere prestaties en een slechter herstel. Te weinig koolhydraten in de voeding zorgt voor lagere glycogeen voorraden. Met lage glycogeen voorraden in het spierweefsel kan er minder goed gepresteerd worden tijdens trainingen waar hoge intensiteit is vereist. Minder eiwitten in de voeding kan leiden tot een slechter herstel en een hoger risico op blessures. Toch goed willen presteren terwijl u intermittent fasting toepast? Train dan in gevoede toestand en begin het herstel direct na afloop. Eet pre-workout (1-2 uur van te voren) en post-workout (0-2 uur na afloop) een koolhydraat- en eiwitrijke maaltijd. Neem als koolhydraat bron bijvoorbeeld aardappels, rijst, pasta, brood, havermout, banaan. En als eiwitbron bijvoorbeeld mager vlees, magere vis, tofu, tempeh, magere zuivel, whey proteïne of vegan proteïne blend shake. Eet de rest van de eetmomenten vooral voedzaam en plantaardig, dus veel fruit, groente, noten, zaden. Vitamines, mineralen en plantstoffen zijn erg belangrijk voor optimale gezondheid en sportprestaties.


2. Honger. Niet eten leidt tot een stijging in het honger hormoon ghreline. Insuline en leptine zijn hormonen die de eetlust remmen, deze hormonen nemen af tijdens het vasten. Er zijn mensen die gewend raken aan het hongergevoel tijdens intermittent fasting en er mee om leren te gaan. Maar voor anderen is het hongergevoel in de middag of avond zo sterk. Dat het kan leiden tot enorme cravings en binge-eating.


3. Kan bij vrouwen de geslachtshormonen en menstruatie cyclus verstoren. Het veranderen van hoeveel en zelfs wanneer er gegeten wordt, kan een negatieve invloed hebben op de voortplantingshormonen. Bij een grote verschillen kan de menstruatie uitblijven en de vruchtbaarheid afnemen doordat er geen eisprong plaats vindt.


4. Door te vasten kunt u zich vaker moe en humeurig voelen.​ Ook leidt het bij sommige mensen tot hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Deze klachten komen vaak voor als iemand net begint met intermittent fasting, maar worden vaak minder na een aantal dagen. Bij sommige personen gaan deze klachten niet weg.Voor wie kan intermittent fasting handig zijn

 • Mensen die s’ ochtends geconcentreerd en scherp willen zijn en merken dat intermittent fasting daarbij kan helpen.

 • Mensen die willen afvallen en merken dat intermittent fasting goed werkt en vol te houden is.

 • Mensen die een laag vetpercentage willen behouden en merken dat intermittent fasting daarbij kan helpen.

 • Mensen die s’ ochtends niet graag eten maar s’ middags en s’ avonds wel. Of mensen die s’ avond niet graag eten maar juist s’ ochtends en s’ middags.

 • Mensen die gezond oud willen worden en intermittent fasting goed in hun leefstijl kunnen toepassen en fijn vinden.

 • Mensen die geld willen besparen. Want minder maaltijden eten, kost ook weer minder geld.

 • Voor mensen met een aandoening of ziekte waarbij de huisarts en andere betrokken (para)medici erkennen dat intermittent fasting veilig kan worden toegepast tijdens de behandeling.Voor wie is intermittent fasting niet bedoeld

 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

 • Bij een geschiedenis van eetstoornissen.

 • Bij chronische stress.

 • Als u net begint te werken aan een gezonde leefstijl.

 • Voor mensen met een aandoening en ziekte die zonder enige raadpleging van huisarts en andere betrokken (para)medici ermee aan de slag gaan.

 • Mensen die erge nadelige bijwerkingen ervaren tijdens intermittent fasting.

 • Vrouwen waarbij de menstruatie uitblijft door intermittent fasting.

 • Mensen die meer nadelen dan voordelen ervaren.Toepassen van intermittent fasting

Overleg het voor de zekerheid met uw huisarts of diëtist. Overweeg een eenvoudigere vorm van intermittent fasting. Begin niet meteen met 16-24 uur vasten. Ga bijvoorbeeld eerst voor 14 uur vasten en eten in een tijdsvenster van 10 uur. Kijk hoe uw lichaam erop reageert en of u het na een tijd nog als fijn ervaart. Stop meteen als er erge bijwerkingen optreden, bij het negeren van aanhoudende klachten brengt u uw eigen gezondheid in gevaar.


Zie de principes van intermittent fasting niet als strikte leefregels. Elke dag perse pas om 12:01 de eerste hap en als u om 11:30 al begint met eten u zich slecht voelt, omdat dat u het niet gehaald heeft tot 12 uur. Dat gaat te ver. Zulke gevoelens zijn mentaal niet gezond. Focus meer op het grote plaatje. Dus regelmatig vasten, hoeft niet elke dag, hoeft niet altijd precies hetzelfde tijdsvenster. En ga gezond eten, goed slapen, ga regelmatig bewegen, doe aan stress management, etc. Anders doet intermittent fasting meer kwaad dan goed.


Geen zin om intermittent fasting toe te passen of ermee te experimenteren? Daar is ook zeker niets mis mee. Voor een gezonde en prettige leefstijl is het ook zeker geen vereiste. Er worden genoeg mensen fit en gezond oud zonder dat ze intermittent fasting hebben toegepast. Wat u wel kan mee nemen uit dit verhaal is om wat minder te snoepen en te snacken tussendoor, dat is voor veel mensen een obstakel bij het afvallen en bij het bevorderen van eigen gezondheid. Naast bewuster te gaan kiezen, kunt u ook bij cravings naar snoep en snacks even iets anders gaan doen voor 5 minuten zoals een rondje wandelen, opruimen, douchen, etc. Om uzelf af te leiden van die gedachten die zeggen “ik moet nu chocolade” of “ik moet nu chips” terwijl u eigenlijk weet dat het niet nodig is om alweer te eten. Ook kunt u een timer zetten voor 10 minuten op uw telefoon. En na die 10 minuten kunt u dan de keuze maken. Neem ik de hele reep of maar een stukje. Of heb ik eigenlijk helemaal geen zin meer in iets lekkers. Of misschien gaat u wel voor een voedingsmiddel dat uw doelen beter ondersteunt. Dit zijn praktische tips die u kunt uitvoeren om wat minder snel naar snoep en snacks te grijpen.


Take-away points

 1. Intermittent fasting is niet beter dan een ander dieet om af te vallen. Gebruik een aanpak die voor u werkt en vol te houden is.

 2. Ontbijt overslaan is niet voor iedereen slecht of schadelijk.

 3. Het totale voedingspatroon en de voedsel kwaliteit blijven het belangrijkste.

 4. Intermittent fasting kan gebruikt worden om af te vallen mits er een calorie tekort wordt gecreëerd.

 5. De hele dag door veel snacken en snoepen kan leiden tot gewichtstoename en de gezondheid nadelig beïnvloeden.

 6. Stoppen met intermittent fasting kan leiden tot gewichtstoename. Van dit rebound effect kunnen krachtsporters gebruik maken om spiermassa op te bouwen.

 7. Intermittent fasting kan gezondheidsvoordelen met zich mee brengen.

 8. Meeste voordelen van intermittent fasting komen door de gewichtsafname die plaats vindt.

 9. De nadelen van intermittent fasting verschillen per persoon.

 10. Intermittent fasting is niet voor iedereen geschikt.Conclusie

Schadelijk? Over het algemeen is intermittent fasting niet schadelijk en zelfs gezondheidsbevorderend, maar voor sommige mensen is het niet verstandig. Het is voor velen moeilijk vol te houden en de nadelen kunnen zwaarder wegen dan de voordelen. Dit verschilt per individu. Ook zijn meerdere manieren waarop intermittent fasting in iemands leven kan worden toegepast. In extremere mate (OMAD/ one meal a day) maar ook in kleine flexibele mate (16/8). De extreme vormen brengen zoals verwacht meer bijwerkingen en risico's met zich mee. En moeten dus zorgvuldig en gestructureerd worden uitgevoerd.


Magisch? Nee, het kan resulteren in gewichtsverlies door simpelweg een calorie tekort te creëren. Dit kan met elk dieet waarbij calorie reductie plaats vindt. Ook treden de meeste gezondheidsvoordelen die optreden bij intermittent fasting ook op bij alle andere afslank diëten.


Overhyped? Misschien wel, misschien niet. Voor afvallen is het wellicht erg overhyped. Er wordt vaak net gedaan alsof het alleen met intermittent fasting kan lukken om in shape te komen en te blijven. Maar er zijn zoals gezegd meer wegen die naar Rome leiden. Intermittent fasting heeft wel potentie om deel uit te maken van een anti-aging/gezond ouder worden protocol. Toekomstig wetenschappelijk onderzoek zal bewijzen of alle hype rondom intermittent fasting gerechtvaardigd was op dit gebied.
Wilt u hulp bij afvallen en gezonder gaan leven? Dan is het Unlocked Athletics Level 1 programma zeker iets voor u! U bereikt voor eens en voor altijd een gezonde leefstijl en een gezonder gewicht. U wordt de aller fitste en vrolijkste versie van uzelf. Succes is 100% gegarandeerd. Een jaar lang begeleiding doormiddel van online coaching. Met mij als uw persoonlijke coach. Als u een fanatieke sporter bent ga dan voor ons Level 2 programma. De focus ligt dan meer op het verbeteren van de sportprestaties. In beide programma's stelt u samen met mij doelen op en u ontvangt elke dag een melding op uw telefoon wat er op de planning staat via de app Trainerize.


"Eet vandaag bij elke maaltijd groente of fruit", "drink 8 glazen water", "eet sloom"; Het is tevens mogelijk om persoonlijke workouts te krijgen. Ook deze kunt u bekijken via de Trainerize app. Elke oefening is daar uitgelegd met een video. En staat er bij beschreven wat de juist uitvoering is, hoeveel herhalingen, rust tijd en hoeveel rondes ik als uw online coach aanraad.


De eerste 14 dagen zijn volledig gratis en het programma is maandelijks kosteloos opzegbaar.


Wacht niet langer! Nu is er -75% korting. De laagste prijs ooit. Schrijf u nu in en u krijgt een intake formulier opgestuurd. Dan kunnen we meteen gaan beginnen. U krijgt er zeker geen spijt van. Het is een investering in uzelf. Uw kwaliteit van leven, uw gezondheid, uw lichaam, uw mentale staat. Ik ben er voor u en sta dan elke dag weer klaar voor uw vragen. Samen zoeken we elke week naar nieuwe oplossingen omtrent uw voeding, beweging en nog veel meer. We zoeken uit wat het beste werkt in uw leven en voor uw lichaam.


Schrijf u nu in: https://nl.unlockedathletics.com/programs


Literatuur/bronvermelding


Aksungar, F. B., Topkaya, A. E., & Akyildiz, M. (2007). Interleukin-6, C-reactive protein and biochemical parameters during prolonged intermittent fasting. Annals of nutrition & metabolism, 51(1), 88–95. https://doi.org/10.1159/000100954


de Cabo, R., Carmona-Gutierrez, D., Bernier, M., Hall, M. N., & Madeo, F. (2014). The search for antiaging interventions: from elixirs to fasting regimens. Cell, 157(7), 1515–1526. https://doi.org/10.1016/j.cell.2014.05.031


De Cabo, R., & Mattson, M. P. (2019). Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease. New England Journal of Medicine, 381(26), 2541–2551. doi:10.1056/nejmra1905136


Dietary Intake Regulates the Circulating Inflammatory Monocyte Pool DOI:https://doi.org/10.1016/j.cell.2019.07.050


Hill, J. W., Elmquist, J. K., & Elias, C. F. (2008). Hypothalamic pathways linking energy balance and reproduction. American journal of physiology. Endocrinology and metabolism, 294(5), E827–E832. https://doi.org/10.1152/ajpendo.00670.2007


Malinowski, B., Zalewska, K., Węsierska, A., Sokołowska, M. M., Socha, M., Liczner, G., Pawlak-Osińska, K., & Wiciński, M. (2019). Intermittent Fasting in Cardiovascular Disorders-An Overview. Nutrients, 11(3), 673. https://doi.org/10.3390/nu11030673


Sutton, E. F., Beyl, R., Early, K. S., Cefalu, W. T., Ravussin, E., & Peterson, C. M. (2018). Early Time-Restricted Feeding Improves Insulin Sensitivity, Blood Pressure, and Oxidative Stress Even without Weight Loss in Men with Prediabetes. Cell metabolism, 27(6), 1212–1221.e3.


https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/intermittent-vasten.aspxIntermittent
14 weergaven0 opmerkingen